Zo maak je gebruik van free publicity
Case - Tekst

Zo maak je gebruik van free publicity

4

minuten

Veel ondernemers vinden het moeilijk voldoende mensen te bereiken met hun verhalen. En dat is te best te begrijpen. Het opbouwen van voldoende bereik met eigen kanalen is een intensief proces en het duurt vaak lang voordat je er ook daadwerkelijk klanten mee wint. Free publicity kan hierin dé oplossing zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat een nieuwsmedium jouw verhaal relevant genoeg vindt om het te publiceren?

Vind de juiste platformen
Niet iedere gebeurtenis rondom jouw organisatie zal de voorpagina van een landelijke krant halen. Maar lokale en regionale kranten of weekbladen staan vaak te popelen om nieuwswaardige verhalen. Daarnaast kunnen regionale radio- en televisieomroepen interessant zijn. Die hebben vaak een groter bereik. Ga ook eens na welke vakbladen er zijn waar je je verhaal kwijt kan. Volg ook eens een aantal journalisten die interessant kunnen zijn om te benaderen wanneer je je nieuws wilt brengen. Dat maakt het initiëren van zulk contact een stuk laagdrempeliger. Ook een ‘tip-de-redactie’-formulier kan een effectieve manier zijn om een medium jouw nieuws voor te leggen.

Maak een perslijst
Tip van de dag: een perslijst met relevante journalisten, kranten, bladen en omroepen is vaak goud waard. Je kunt een perslijst inkopen, maar dat is vaak erg prijzig. Zelf een perslijst aanleggen met de contactgegevens van relevante media is weliswaar een flinke klus, maar de moeite meer dan waard. Vergeet naast de algemene (lokale) media niet de vakbladen uit jouw branche op te nemen. Tot slot: een perslijst is een levend document en heeft onderhoud nodig. Check dus voordat je een persbericht verstuurt of de genoteerde adressen en namen nog correct zijn.

Denk als een journalist
Ook journalisten weten dat verhalen boeien. Losse nieuwtjes niet. Modelleer jouw nieuws als een goed verhaal, en je slagingskans schiet de lucht in. Landelijk hebben redacties wekelijks tienduizenden verhalen nodig, en dus moet jij ook meerdere keren per jaar een verhaal hebben dat je ergens kwijt kan. Zeker in de vak- en lokale media hoeft de nieuwswaarde dus niet enorm te zijn. Toch is dit één van de meest voorkomende drempels voor een ondernemer om het verhaal niet te brengen. “Ze zullen er toch niks mee doen.” Fout gedacht dus. En bovendien verlies je nog steeds niks met een verhaal dat niet gepubliceerd wordt.

Geen reclame
Ga je er wél voor, maak er dan vooral geen reclame van. Schrijf in de derde persoon enkelvoud over jezelf en gebruik neutrale taal. Meningen en verkleinwoorden zijn dus ook uit den boze. Schrijf vanuit het oogpunt van een verslaggever. Scheelt het platform dat je benadert ook een hoop redactiewerk. En vooral belangrijk: een journalist háát superlatieven.

Wanneer wel, wanneer niet?
Een verhaal zonder nieuwswaarde gaat nooit gepubliceerd worden. Kies dus je moment uit. Je slaat je slag als:

· Er een grote verandering plaatsvindt in je bedrijf. Verhuizing? Uitbreiding? Nieuwe vestiging? Stopt er een bekend gezicht na jaren trouwe dienst? Lanceer je een nieuw product of een nieuwe dienst? De mogelijkheden zijn eindeloos.

· Je een mijlpaal hebt bereikt. Bestaat je bedrijf 10 jaar? Heb je je duizendste product verkocht? Het is nooit een slecht idee om dit te koppelen aan een ludieke of opvallende actie.

· Je écht iets onderscheidends doet, zodat ook een journalist je verhaal wil publiceren. Bijvoorbeeld omdat je op een bijzondere manier inspeelt op een trend of hype, of juist op een situatie die veel terugkomt in het nieuws. Of heb je hier een uitgesproken mening over en kun je dit betrekken op je organisatie? Journalisten smullen hiervan.

Meer weten?
We helpen je uiteraard graag met het opzetten van een perslijst. Of je laat ons je persberichten schrijven en je maakt meteen gebruik van onze perslijst!

Deel dit artikel

Contenttellers maakt nu deel uit van Morres & Company. Alles wat je van Contenttellers gewend bent, vind je nu ook bij Morres & Company.

Lees meer op de website van Morres & Company en als je vragen hebt, stuur je gewoon een e-mail naar info@morrescompany.com.
We staan klaar om je te helpen.

Let’s keep telling great stories together!

Ga naar morrescompany.com