Case - Projecten

Wat is Personal Branding?

2

minuten

Iedereen heeft een personal brand, alleen noem je het waarschijnlijk niet zo. Waarschijnlijk denk je wel in termen als ‘imago’ of ‘reputatie’. De oprichter van Amazon zei het ooit heel kernachtig: ‘Jouw personal brand is wat mensen over je zeggen als je de kamer uitloopt’.

Daar hebben we de kern meteen te pakken: centraal in personal branding staan anderen, jouw omgeving, het publiek. Die vinden iets van je. Hebben een beeld bij jou en je gedrag. Jouw imago is dus eigenlijk een eigenschap van anderen.

Neem Mick Jagger van de Rolling Stones. In de westerse wereld kan hij niet over straat zonder meteen aangeklampt te worden door bewonderaars en handtekeningenverzamelaars. In een dorpje in Oost-Tibet zullen de bewoners vermoedelijk hooguit verbaasd kijken naar die graatmagere bejaarde met dat geverfde haar.

Context en de verwachtingen van je omgeving zijn dus allesbepalend. Het mooie is dat je die verwachtingen kunt beinvloeden. Je kunt zelf de regie nemen over wat mensen van je vinden en dat actief bijsturen. Dat is namelijk de essentie van personal branding.

Personal branding is het actief beinvloeden van wat anderen van je vinden en denken.

Het gebeurt overal om ons heen. Van de dames Kardashian die alleen zwaar gefilterd in designerkleding op de foto staan tot de politici in Den Haag die met goed voorbereide soundbites op een journalist afstappen. Ze proberen het beeld dat de omgeving van ze heeft naar hun hand te zetten.

Stel dat jij ook meer regie wil hebben over wat mensen van jou vinden. Dat je zelf wil bepalen hoe jouw professionele reputatie eruit ziet: dan begin je dus met de vraag wat jouw personal brand nu is. Wat zeggen mensen nu over je als je de kamer uitloopt? Wat zeggen je collega’s over je, wat voor associatie heeft de directeur met jouw naam of wat denken potentiële klanten als jouw naam in een gesprek valt?

Eerlijk zijn: ben je daar tevreden mee? Zo niet, dan wordt het tijd om aan de slag te gaan met jouw personal brand. Zolang je maar nooit vergeet dat alleen de buitenkant aanpassen niet voldoende is. Jouw personal brand moet natuurlijk wel stroken met je daadwerkelijke gedrag. De manier waarop je werkt en met mensen omgaat. Anders prikt iedereen er snel doorheen en bereik je alleen dat mensen meewarig om je glimlachen.

Goed: je wil met personal branding aan de slag. Dan begin je met onderstaande stappen:

  • Eerlijk zijn: welk beeld hebben mensen nu van je?
  • Wiens beeld van jou wil je beinvloeden? Wie is je doelgroep?
  • Welk beeld wil je bewerkstelligen?
  • Maak de verschillen tussen je huidige en gewenste personal brand concreet.
  • Bepaal welke gedragingen en (online) uitingen je per direct moet aanpassen.

LinkedIn is het meest voor de hand liggende platform om jezelf extern te profileren. Niet alleen maken vrijwel alle (toekomstige!) werkgevers er actief gebruik van, ook klanten en prospects scrollen regelmatig door de tijdlijn. Laat je niet afleiden door de vele connecties die zelf weinig posten. Minder dan 5% van de gebruikers post maandelijks. Dat is dus een enorme kans: door actief te worden en bijdrages te posten onderscheid je jezelf van het leeuwendeel van de gebruikers op LinkedIn. Je hoort meteen tot de top 5%.

De volgende keer dus ruim aandacht over hoe je jouw personal brand kunt versterken op LinkedIn!

Meer weten?
Wil je nu al meer weten of verder praten over personal branding? Stuur ons een berichtje of benader Roel of Maarten op Linkedin!

Deel dit artikel

Niets gevonden.

Contenttellers maakt nu deel uit van Morres & Company. Alles wat je van Contenttellers gewend bent, vind je nu ook bij Morres & Company.

Lees meer op de website van Morres & Company en als je vragen hebt, stuur je gewoon een e-mail naar info@morrescompany.com.
We staan klaar om je te helpen.

Let’s keep telling great stories together!

Ga naar morrescompany.com