'ChatGPT is geen bedreiging, maar een verrijking van ons vak... en ons personeelsbestand' cover
Case - Contenttellers

Tekstschrijven met AI: staan de cv’s van Roel en Maarten al online?

3

minuten

Zouden Maarten en Roel al spijt hebben van het oprichten van hun tekstbureau Contenttellers? Met de introductie van ChatGPT kan toch iedereen gewoon zelf teksten schrijven? Laten we de mannen eens vragen of ze hun cv al hebben afgestoft (of ChatGPT dat hebben laten doen natuurlijk).

Met de opkomst van AI-technologieën zoals ChatGPT, lijkt het alsof het schrijven van teksten binnen handbereik van iedereen ligt. Maar betekent dit dan het einde van tekstbureaus zoals Contenttellers? Roel en Maarten, de oprichters van Contenttellers zien AI juist als een manier om hun werk efficiënter te maken.

En, al op zoek naar een nieuwe baan nu ChatGPT jullie werk overneemt?

Roel: Nee, maar we denken wel dat AI een enorme impact gaat hebben op ons werk. Het gaat het namelijk veel efficiënter maken . Zo kunnen we bijvoorbeeld AI gebruiken om grammatica- en spellingsfouten te checken, zodat onze mensen meer tijd hebben voor andere dingen. Nieuwe verhaallijnen of rubrieken verzinnen bijvoorbeeld. Of het afnemen van interviews en samenstellen van whitepapers. Het ligt voor de hand dat strategie en redactie in de toekomst belangrijker worden.

Maarten: Als je een idee hebt, staat er met behulp van AI binnen een paar seconden een concepttekst op je scherm. Daar moet je dan vervolgens nog wel flink aan schaven. Teksten die je online genereert zijn nooit meteen klaar, maar moeten worden geredigeerd en herschreven. Daar ben je alsnog best wat tijd aan kwijt. Soms blijft er dan van de AI-tekst weinig over. Maar als hulp bij het verzinnen en snel uitwerken van ideeën is het wel lekker natuurlijk. Alsof je een kladblok hebt dat uit zichzelf schrijft.

Dat klinkt goed! Maar zien jullie ChatGPT dan niet als een bedreiging voor jullie bedrijf?

Roel: Nee joh, juist niet. We denken dat ChatGPT ons werk alleen maar beter kan maken. We zoeken altijd manieren om onszelf te verbeteren en ChatGPT kan ons daarbij helpen. Daarbij komt dat online programma’s alleen de content bij elkaar schrapen in antwoord op vragen die echte mensen stellen. Lukraak online teksten ophalen en dan op je eigen kanalen publiceren, voelt nep. Dat hebben lezers en volgers trouwens ook meteen door natuurlijk.

Maarten: Precies, creativiteit blijft toch een eigenschap van echte mensen. Dat is niet te vervangen door AI. Het is sowieso belangrijk om open te staan voor veranderingen en je aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Voor je het weet ben je zo’n fossiel dat roept dat vroeger alles beter was. AI is gewoon een toffe ontwikkeling en we zijn enthousiast over wat de toekomst nog meer gaat brengen. Alles wat mensen helpt hun verhaal te vertellen, is meer dan welkom.

Want dat is het wat overblijft voor ‘echte’ schrijvers: verhalen?

Roel: En dat is de crux: verhalen vertellen. Daarvoor is emotie essentieel. Het helpt de lezer of luisteraar een connectie op te bouwen met personen, organisaties en gebeurtenissen. Ik zie echt niet hoe een programma als ChatGTP emoties kan overbrengen en verhalen even interessant kan maken als menselijke schrijvers.

Maarten: Door AI zal de hoeveelheid tekst online exploderen, maar wel steeds oppervlakkiger worden. Dat komt natuurlijk omdat die programma’s steeds een samenvatting genereren van al gepubliceerde content. Scherpe meningen en nieuwe inzichten opschrijven wordt in de toekomst steeds belangrijker. Dankzij AI worden echte mensen dus steeds belangrijker in contentmarketing. Dat is eigenlijk best een verrassend en tegelijkertijd geruststellend gevolg van AI, toch?

Goed, maar wees eens eerlijk: hebben jullie deze tekst nou laten schrijven door een chatbot?

Roel: Sorry, de verbinding valt weg. Ik rijd net een tunnel in.

Maarten: Daar heb ik geen actieve herinnering aan.

Deel dit artikel

Contenttellers maakt nu deel uit van Morres & Company. Alles wat je van Contenttellers gewend bent, vind je nu ook bij Morres & Company.

Lees meer op de website van Morres & Company en als je vragen hebt, stuur je gewoon een e-mail naar info@morrescompany.com.
We staan klaar om je te helpen.

Let’s keep telling great stories together!

Ga naar morrescompany.com