Case - Tekst

Op zoek naar meer bereik? Deel meer persberichten!

5

minuten

Een persbericht is een bericht over nieuws uit de organisatie gericht aan de journalisten van kranten of tijdschriften. Deze journalisten bepalen met de hoofdredacteur of, op welke manier en in welke vorm het bericht gepubliceerd wordt. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een persbericht? En wat levert het je concreet op? In dit artikel leggen wij het je haarfijn uit.

De voordelen
Het verspreiden van een persbericht is een gratis manier om naamsbekendheid te geven aan een organisatie. In tegenstelling tot een advertentie, kost een persbericht dus geen geld. Als een persbericht wordt geplaatst hebben ze dus een aantal voordelen in vergelijking met advertenties:

  • Als ze worden gebruikt door de media, kunnen persberichten zorgen voor een vorm van gratis reclame
  • In dat geval zorgen ze voor een grotere geloofwaardigheid dan advertenties. Niet het bedrijf of de organisatie is aan het woord, maar een onafhankelijke krant of een tijdschrift.
  • Persberichten kosten ook relatief minder inspanning en organisatie dan een grote reclamecampagne.

Het nadeel van een persbericht is dat er geen garanties voor media-aandacht zijn na het versturen. Kranten of tijdschriften kunnen er om verschillende redenen voor kiezen om het nieuws niet over te nemen. Het kan helpen om je bericht te pitchen bij relevante organisaties. Oftewel, het verhaal verkopen aan een journalist. Dan heb je de zekerheid dat jouw bericht geplaatst zal worden.

Wat levert het op?
Persberichten zijn dus een gunstige vorm van gratis publiciteit. De vraag is echter wat het plaatsen van een persbericht nu concreet oplevert. Als organisatie wil je natuurlijk wel graag resultaten zien.

1. Met een persbericht neem je regie op de beeldvorming.
Bij het opstellen van een persbericht kun je een keuze maken over de informatie die je wil delen. Zo heb je de regie in eigen hand. Je kunt focussen op de informatie die je het belangrijkst vindt en de elementen die je liever niet communiceert laat je weg of maak je minder belangrijk in het bericht. Easy as that!

2. Vrije publiciteit is waardevol.
Het grote verschil tussen een persbericht en een advertentie is dat een advertentie wordt ingekocht en wordt gepubliceerd als reclame. Een persbericht is gratis en wordt gepubliceerd als redactionele content. Een redactioneel stuk komt vaak geloofwaardiger over dan reclame, omdat het gezien wordt als onafhankelijke content, geschreven door een objectieve journalist.

3. Persberichten dragen bij aan online vindbaarheid
Als je persbericht online gepubliceerd wordt, draagt dit bij aan de vindbaarheid van je organisatie op Google. Bovendien: als je op meerdere website veel genoemd wordt, dan word je door externe stakeholders ook als actief gezien. En mensen willen graag met actieve organisaties zaken doen!

4. Specifieke doelgroepen bereiken.
Voor de verzending van het persbericht selecteren we handmatig de meest relevante mediatitels. De perslijst wordt opgesteld aan de hand van de match tussen een mediatitel (bijvoorbeeld een magazine, blog of krant) en het onderwerp van het persbericht. Op deze manier bereikt je persbericht het beste jouw doelgroepen.

Hulp nodig?
Wil jij graag een persbericht opstellen, maar wat je niet goed waar je moet beginnen? Bij Contenttellers weten wij daar gelukkig wel raad mee. Wij kunnen je op een aantal manieren helpen het persbericht van je dromen te schrijven. Bekijk onze website en lees meer over onze aanpak of neem direct contact met ons op!

Deel dit artikel

Contenttellers maakt nu deel uit van Morres & Company. Alles wat je van Contenttellers gewend bent, vind je nu ook bij Morres & Company.

Lees meer op de website van Morres & Company en als je vragen hebt, stuur je gewoon een e-mail naar info@morrescompany.com.
We staan klaar om je te helpen.

Let’s keep telling great stories together!

Ga naar morrescompany.com