De vijf meest gemaakte fouten in vacatureteksten
Case - Tekst

De vijf meest gemaakte fouten in vacatureteksten

2

minuten

Iedereen heeft personeel nodig! Toch gaat er veel fout bij het opstellen van vacatureteksten. Wij wijzen je graag op fouten die je in ieder geval niet moet maken bij het schrijven van een vacaturetekst.

1. Te vaag
Wist je dat meer dan de helft van de werkzoekenden vacatureteksten vaag vindt? Veel potentiële sollicitanten geven aan dat het lastig is om op basis van een vacaturetekst te bepalen of een vacature geschikt is. Dit komt voornamelijk doordat veel vacatureteksten vol staan met formele zinnen en vakjargon, terwijl concrete inhoud vaak ontbreekt. Dit heeft als gevolg dat goede kandidaten de vacature misschien aan zich voorbij laten gaan, terwijl niet-passende kandidaten zich juist geroepen voelen om te reageren.

2. Een ellenlange eisenlijst
‘Wij zijn op zoek naar een enthousiaste starter met minimaal 10 jaar werkervaring, vloeiend in 6 talen en in het bezit van 3 master diploma’s.’ Sommige vacatureteksten bevatten zoveel (onrealistische) eisen dat potentiële kandidaten schrikken en eigenlijk niet meer durven te reageren. Kandidaten denken dan al snel toch niet te voldoen aan de eisen van de werkgever en scrollen door naar de volgende vacature. Jammer, want al doende leert men en als werkgever loop je zo veel geschikte kandidaten mis.

3. Te creatieve functietitels
Een goede functietitel is helder en schept duidelijke verwachtingen. Je doelgroep moet direct weten waar het over gaat. Grappige functietitels zijn intern misschien wel leuk, maar wie zoekt er nu daadwerkelijk op termen als sales ninja of verloningskoning? Juist, niemand dus. Kies daarom voor benamingen die gangbaar zijn en waar je doelgroep ook echt naar zoekt. Alleen zo wordt jouw vacature gevonden, en dat is uiteindelijk toch het belangrijkste doel!

4. Salary is a secret
Veel werkgevers kiezen er tegenwoordig voor om geen concreet salaris te benoemen in een vacature. Vaak wordt er een vage term als een marktconform salaris gebruikt. Dat is dus niet slim. Potentiële kandidaten willen namelijk gewoon weten waar ze aan toe zijn. Waneer er geheimzinnig wordt gedaan over het salaris, haakt een deel van de sollicitanten al meteen af om tijdverspilling en teleurstelling te voorkomen. Geen salaris in de tekst? Dan zal het sowiewo wel laag zijn, is dan vaak de gedachte.

5. Een overdosis aan clichés
Ben jij een gemotiveerde, proactieve, flexibele team-player zonder 9 tot 5 mentaliteit?’ Waarschijnlijk heeft iedere werkzoekende dit pareltje al eens voorbij zien komen. Wel zo makkelijk voor de werkgever, maar niet effectief. One job ad fits all, niet dus! Een geschikte potentiële kandidaat prikt zo door dit soort standaard vacatureteksten heen en zal daardoor niet geneigd zijn om te reageren.

Gebruik deze tips in je voordeel en stel met behulp van dit lijstje een denderende vacaturetekst op! En als je hulp nodig hebt, schrijven wij gewoon een nieuwe vacaturetekst voor je.

Deel dit artikel

Contenttellers maakt nu deel uit van Morres & Company. Alles wat je van Contenttellers gewend bent, vind je nu ook bij Morres & Company.

Lees meer op de website van Morres & Company en als je vragen hebt, stuur je gewoon een e-mail naar info@morrescompany.com.
We staan klaar om je te helpen.

Let’s keep telling great stories together!

Ga naar morrescompany.com