Begrijp je doelgroep: De invloed van persoonlijkheidstypes op contentmarketing cover
Case - Story School

Begrijp je doelgroep: De invloed van persoonlijkheidstypes op contentmarketing

3

minuten

Contentmarketing is de kunst van het vertellen van een verhaal. Het gaat om het creëren van content die relevant is voor uw doelgroep en die de aandacht van uw lezers trekt. Maar wat als jouw doelgroep bestaat uit verschillende persoonlijkheidstypes? Hoe kun je dan een verhaal vertellen dat aanslaat bij iedereen? De sleutel ligt in het begrijpen van de vier persoonlijkheidstypes van MBTI – Competitief, Spontaan, Methodisch en Humanistisch – en het gebruik van deze kennis om jouw contentmarketingstrategie te verbeteren.

Als marketeer is het natuurlijk belangrijk om de doelgroep te begrijpen en daarop in te spelen. Een handige tool hiervoor is MBTI, waarmee je een beter begrip kunt krijgen van de persoonlijkheidstypes van je doelgroep.

Competitief
Laten we beginnen met het Competitieve persoonlijkheidstype. Dit type houdt van uitdagingen en wil winnen. Ze zijn zelfverzekerd en houden ervan om hun prestaties te meten tegen die van anderen. In contentmarketing is het belangrijk om uitdagingen te bieden en doelen te stellen voor deze groep. Maak uw inhoud interactief en daag uw lezers uit om deel te nemen aan wedstrijden of uitdagingen. Geef ze ook feedback op hun prestaties en laat ze zien hoe hun prestaties zich verhouden tot die van anderen.

Spontaan
Het Spontane persoonlijkheidstype is impulsief en avontuurlijk. Deze mensen houden van nieuwe ervaringen en willen graag verrast worden. In contentmarketing is het belangrijk om de aandacht van dit type te trekken met verrassende en onverwachte inhoud. Maak de content creatief en gebruik afbeeldingen en video’s om de aandacht van het publiek te trekken. Bied nieuwe en unieke inhoud aan die nog niet eerder is gepubliceerd.

Methodisch
Het Methodische persoonlijkheidstype houdt van structuur en planning. Ze zijn nauwkeurig en gefocust op details. In contentmarketing is het belangrijk om gedetailleerde en goed georganiseerde inhoud te bieden. Gebruik grafieken en tabellen om informatie te structureren en zorg ervoor dat de inhoud logisch en duidelijk is georganiseerd.

Humanistisch
Het Humanistische persoonlijkheidstype is empathisch en emotioneel. Ze willen graag begrijpen wat andere mensen voelen en denken. In contentmarketing is het dus essentiel om een ​​persoonlijke benadering te gebruiken en empathie te tonen. Gebruik persoonlijke verhalen en testimonials om de boodschap over te brengen en laat zien hoe jouw product of dienst het leven van anderen heeft veranderd.

Just do it
Nike is een voorbeeld van een bedrijf dat gebruik maakt van persoonlijkheidstypes in hun marketingstrategie. Zo richt Nike zich bijvoorbeeld op de Competitieve persoonlijkheid door hun slogan “Just Do It” te gebruiken en hun producten te promoten met uitdagende sportieve prestaties. Daarnaast maken ze ook gebruik van de Spontane persoonlijkheid door het aanbieden van onverwachte en unieke content en producten. Zo creëren ze bijvoorbeeld beperkte oplage sneakers die exclusief zijn voor specifieke evenementen of samenwerkingen. Dit spreekt de impulsieve en avontuurlijke kant van de Spontane persoonlijkheid aan.

Vervolgstappen
Zodra je de persoonlijkheidstypes van je doelgroep hebt geïdentificeerd, kun je je contentmarketing strategie hierop afstemmen. Gebruik de hierboven beschreven tips om je content interactiever, creatiever, gedetailleerder en persoonlijker te maken voor de verschillende persoonlijkheidstypes. Vergeet ook niet om feedback te verzamelen om te zien of je strategie werkt en waar je nog kunt verbeteren.

Meer weten?
Roel Botterweck verdiept zich al meer dan 10 jaar in concrete toepassing van psychologische inzichten in marketing. Zijn workshop ‘Mind Your Marketing’ heeft al vele marketeers geholpen bij het optimaliseren van hun contentstrategie. KLIK HIER voor meer informatie.

Deel dit artikel

Niets gevonden.

Contenttellers maakt nu deel uit van Morres & Company. Alles wat je van Contenttellers gewend bent, vind je nu ook bij Morres & Company.

Lees meer op de website van Morres & Company en als je vragen hebt, stuur je gewoon een e-mail naar info@morrescompany.com.
We staan klaar om je te helpen.

Let’s keep telling great stories together!

Ga naar morrescompany.com