Case - Contenttellers

1 jaar Contenttellers in 10 lessen van Roel en Maarten

5

minuten

Contenttellers bestaat inmiddels 1 jaar. Een jaar waarin we hard gewerkt hebben aan een winnend proces, kennis hebben gemaakt met talloze organisaties en geëxperimenteerd hebben met onze propositie. Roel Botterweck en Maarten Vodeb kijken terug en delen allebei 5 lessen die ze in 2022 hebben geleerd en in 2023 voor meer opdrachtgevers, enthousiaste collega’s en vooral veel mooie artikelen, blogs en interviews gaan zorgen.

5 lessen van Maarten

#1 Contentmarketing is een zaak van de lange adem

Contentmarketing is bedoeld om een relatie met je publiek op te bouwen. Daar moet je echt de tijd voor nemen. Laat je niet uit het veld slaan door een bericht op social media of een blogpost die het iets minder doet. Met iedere publicatie en de respons die je krijgt, leer je jouw publiek beter kennen. En met die kennis produceer je steeds betere content, draag je steeds meer bij aan herkenbaarheid en verdiep je de relatie. Gewoon volhouden dus.

#2 Een goed proces zorgt voor kwaliteit

Een proces is een MUST. Zonder een goed doordacht idee hoe je iets doet, resteren slechts goede bedoelingen en vele uren hard werk. Door terugkerende handelingen te standaardiseren, respons en resultaten steeds te evalueren en de werkwijze vervolgens aan te passen, wordt de geproduceerde content steeds beter. Bovendien: hoe beter je weet HOE je iets doet, hoe meer tijd je hebt om na te denken WAT je doet. Tijd om te werken aan nieuwe ideeën, rubrieken of contentvormen.

#3 Iedereen heeft een verhaal

Afgelopen jaar hebben we kennis gemaakt met talloze organisaties. Stuk voor stuk met een eigen identiteit, unieke kijk op hun markt en met een heldere visie. Iedere afspraak, ieder bezoek aan een bedrijfslocatie of interview met een medewerker, leverde talloze contentideeën op. Bedrijven zijn er zich vaak niet van bewust, maar de content ligt voor het oprapen. Dat ze het moeilijk vindt om te bepalen wat ze wel en niet willen of moeten delen of de skills niet in huis hebt om de content zelf uit te werken, wil niet zeggen dat er niets te vertellen valt. Dat geldt trouwens net zo goed voor personen, dus reken maar dat ik komend jaar meer met Personal Branding ga doen.

#4 Verschillende talenten, verschillende rollen

Niets zo lekker als werken aan iets waar je blij van wordt. Dan gaat het eigenlijk volledig vanzelf. In de ideale situatie werk je alleen voor opdrachtgevers die helemaal bij je passen en waarvan je de niche volledig snapt. In de ideale wereld beheers je alle contentvormen even goed. Maar de werkelijkheid is natuurlijk anders. Mij moet je bijvoorbeeld geen campagnes op Facebook laten instellen, daar hebben we gelukkig anderen voor. Om nou te zorgen dat we verder kunnen specialiseren en iedereen precies het werk kan doen dat bij hem/haar voorkeuren en talent past, moet Contenttellers dus groeien. Vanaf 1 januari 2023 zijn we met 5 teamleden. Ik ben benieuwd met hoeveel collega’s we aan de kerstborrel staan over 12 maanden!

#5 Blijf inspiratie zoeken

Een wereld die continu in beweging is, levert steeds weer nieuwe ideeën op. Bedrijven bestaan niet los van de samenleving waarin ze hun werk doen en de regio waar hun medewerkers wonen. Daar binnen is alles doorlopend in ontwikkeling. Door met een open blik naar die wereld te kijken en te zoeken naar nieuws dat impact heeft op opdrachtgevers, blijft content actueel en relevant. Maar dan moet je dat nieuws wel in huis halen, vinden en lezen. Met als bijkomend voordeel dat je algemene ontwikkeling dagelijks groeit. Na een jaar Contenttellers weet en begrijp ik zaken waarvan ik een jaar geleden nog nooit gehoord had of echt niets van wist. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat ik nog eens zou gaan begrijpen wat de route van de Nederlandse industriële chemie op weg naar duurzaamheid zou zijn?

5 lessen van Roel

#1 Het proces is essentieel

Hoe beter en efficiënter het dagelijks werk georganiseerd wordt, hoe meer tijd er is voor strategie en creativiteit. Voor het echte denkwerk. De rest hebben we bij Contenttellers in 2022 in een proces gevangen en gestroomlijnd. En dat werkt uitstekend. Niet alleen voor ons, maar zeker voor onze opdrachtgevers. Als een samenwerking minder soepel verloopt, komt dat vrijwel altijd omdat een contactpersoon wil afwijken van ons proces.

#2 Personificatie werkt altijd

Verhalen persoonlijk maken is key. Een logo kan geen verhaal vertellen, een merk is de lijst waarin het schilderij gemaakt wordt. De hoofdpersonen zijn echte personen. Echte mensen met hun specifieke kwaliteiten, achtergrond en persoonlijke doelen. Met hun eigen verhaal dus. Eén van de eerste stappen die we dus vrijwel altijd nemen, is het identificeren en naar voren schuiven van echte mensen in bedrijfscommunicatie. Het leidt tot meer herkenbaarheid, sympathie en geloofwaardigheid.

#3 Meer strategie = leuk

Choose a job you love and you’ll never have to work a day in your life, zei Confucius. Doen wat je leuk vind en daar ook nog goed in zijn, zorgt dat je in een flow komt. Dat je fluitend door je werkdag wandelt en nog mooie resultaten boekt ook. Ik hou van het opstellen van een winnende strategie, dus daar besteed ik het liefste mijn tijd aan. Niet alleen goed voor mij en Contenttellers, maar ook voor onze opdrachtgevers. Dus ga ik in 2023 nog meer met strategie aan de slag.

#4 Veel contact met opdrachtgevers graag

Iemands verhaal vertellen is geen afstandelijke opdracht. Je neemt iemands doelen over, leert zijn of haar doelgroep en dienstverlening kennen en begint dan te vertellen. Dat kan niet op afstand. Een strategische sessie aan het begin van de samenwerking is ook niet genoeg. Je moet contact onderhouden, nieuwsgierig naar elkaar blijven en regelmatig tijd steken in contact. Soms gewoon een kop koffie, op geregelde tijden evaluaties, maar altijd in gesprek te blijven. Een kennismaking is iets anders dan iemand echt leren kennen. Daar is tijd en herhaling voor nodig.

#5 Plannen, plannen, plannen

Creativiteit is een organisch proces dat zich maar moeilijk laat combineren met druk. Vooruitwerken maakt het werk gemakkelijker, leuker en zorgt voor een beter eindresultaat. Dus werken we steeds minimaal 1 maand vooruit. Zo kunnen we in overleggen agenderen en anticiperen in plaats van reageren. Als doelen en verhaallijnen vastliggen, is er ook ruimte om de verdieping te zoeken. Waarom nu snel een artikel schrijven dat morgen live moet, terwijl je ook bezig kunt zijn met nadenken over een onderwerp dat pas over 2 maanden gaat spelen? Die extra tijd zorgt 100% voor betere content.

Verder praten?

Heeft jouw organisatie hulp nodig bij het consequent blijven vertellen van jullie verhaal? Maak dan een gewoon een afspraak met Roel en Maarten. Klik hier om een afspraak te maken!

 

Deel dit artikel

Contenttellers maakt nu deel uit van Morres & Company. Alles wat je van Contenttellers gewend bent, vind je nu ook bij Morres & Company.

Lees meer op de website van Morres & Company en als je vragen hebt, stuur je gewoon een e-mail naar info@morrescompany.com.
We staan klaar om je te helpen.

Let’s keep telling great stories together!

Ga naar morrescompany.com